середу, 23 березня 2016 р.

Як визначити ознаки перевтоми у дітей?

Як визначити ознаки перевтоми у дітей?

Як визначити ознаки перевтоми у дітей? Цікаво, що симптоми перевтоми у дітей можуть виглядати прямо протилежно тому, як дорослі уявляють собі втому. А саме - зайва емоційність, легка збудливість, надмірна рухова активність ...
Як ще зрозуміти, що дитині терміново потрібен відпочинок?
На жаль, втома має властивість накопичуватися як у дорослих, так і у дітей. Є таке поняття, як хронічна втома. Ти помітиш її за такими ознаками: прокидаєшся в поганому настрої; відсутність сил і млявість; немає бажання що-небудь робити; не висипається за 8 годин сну. Звичайно, деякі з цих ознак можуть свідчити і про авітаміноз, втім, хронічна втома і авітаміноз часто докучають і разом. Але якщо доросла людина здатна з'ясувати причину поганого самопочуття, то дитині це не під силу. Ви повинні бути уважною, щоб не пропустити ознаки перевтоми у свого малюка! Буває, бажаючи кращого для дитини, батьки намагаються розвивати його різнобічно, відправляють на безліч гуртків, англійська мова, музичну школу, і так далі. Але ж є ще садок або школа ... Не забувай, що нервова система дитини не розрахована на такі навантаження. У малюка повинна бути можливість спокійно побігати, пограти на вулиці, посидіти вдома за своїми заняттями. Якщо у дитини погіршився апетит, з'явилися труднощі з засинанням, почастішали хвороби - задумайся, чи не варто знизити навантаження.
Є ще ряд ознак, які повинні насторожити.
ü Дитина вкладається спати вдень, хоча раніше обходився без денного сну.
ü  Ви помічаєте, що малюкові важко сконцентруватися.
ü Дитина скаржиться на головні болі.
ü  Почастішали істерики і скандали без причини.
ü Малюк занадто емоційний.
Виявивши одне з перерахованих станів у малюка, починай змінювати його розпорядок, адже перевтома позначається на здоров'ї і самопочутті! Вибери один гурток, від інших краще відмовитися. Якщо дитині занадто важко в школі, можна обговорити з учителем можливість проводити один день на тиждень вдома, або забирати раніше. Постарайтеся більше часу проводити на свіжому повітрі. Якщо школа або сад знаходяться поруч, відмовтеся від поїздок на громадському транспорті, більше ходіть пішки. Різноманіти харчування вітамінними стравами - нехай малюк їсть більше фруктів, а якщо є необхідність, можна пропити курс вітамінних препаратів. Стабільний розпорядок дня теж допоможе знизити навантаження.



Корисно знати!

Згідно з дослідженням американських вчених, обійми підвищують рівень окситоцину, гормону, який знімає депресію і відчуття самоти. Крім цього обійми позитивно відбиваються на деяких показниках здоров'я: стабілізується кров'яний тиск, що знижує ризик серцево-судинних захворювань.
Потреба в тактильному контакті відчуває кожна людина, а для дитини обійми мають ще більше значення. Недолік обіймів в дитинстві може призвести до того, що дитина може вирости емоційно холодним і буде важко сходитися з людьми.
Вважається, що хлопчиків потрібно виховувати в строгості і проявляти до них менше ніжності. Однак, це зовсім не так. Потреба в обіймах однакова і у хлопчиків, і у дівчаток. Але згідно зі статистикою, дівчатка в дитячому віці отримують в 5 разів більше обіймів, ніж хлопчики. Хлопчики більше потребують ласки в більш молодшому віці, і з часом ця потреба знижується, а скоріше приймає іншу форму. У підлітковому віці хлопчики більше потребують не в обіймах і поцілунках, а в рукостисканні, поплескування по спині і т. У дівчаток же, навпаки, з віком потреба в тактильному контакті тільки збільшується. Її пік припадає на початок підліткового віку, 10 - 12 років. Особливо в тактильному контакті дитина потребує стресовій ситуації: при хвилюванні, поганому самопочутті та т. Однак не варто забувати і про почуття міри, щоб необхідна ласка не перейшла в задушливу любов.
Якщо говорити про кількість, то людині потрібно близько 4 обіймів в день для «виживання». Близько 8 обіймів за добу, якщо потрібна підтримка. І більше 12 обіймів - для зростання, формування прагнень.
Обійми набагато важливіше і корисніше, ніж може здатися. Обійми сприяю поліпшенню фізичного і психологічного стану:.
- Обійми підвищують стресостійкість. При обіймах виділяються ендорфіни - гормони щастя, які знімають біль і викликають ейфорію.
- Діти, у яких в дитинстві було достатньо обіймів, мають більш гарним фізичним і психічним здоров'ям.
- У країнах, де прийнято проявляти емоції, в тому числі обніматися, люди більш доброзичливі і щасливі.
- Обійми дають відчуття захищеності і знімають тривожність.
- Діти, яких щодня обіймають, випереджають у розвитку своїх однолітків.

Одні обійми, тривалістю 20 секунд допомагають людині відчути себе більш щасливим.