четвер, 9 квітня 2020 р.

КОРОНАВІРУСНИЙ КАРАНТИН. ЯК НЕ ПАНІКУВАТИ ТА ПОДБАТИ ПРО РОДИНУ

Як себе поводити під час карантину через коронавірус. Вже п’ятий день батьки мають працювати вдома, діти - навчатися, а літні люди перебувають в зоні ризику, тому вони потребують особливого догляду. Як не з’їхати з глузду через те, що вся родина постійно вдома?
Основні поради для родини з дітьми
Перший та найголовніший пункт - розробити режим дня для всієї родини.
Потрібно зібрати всю родину та поговорити про те, що коронавірус небезпечний, потрібно дотримуватися рекомендацій лікарів, часто мити руки, носити захисні маски тощо.
-Режим дня допомагає впоратися з тривогою, яку викликає поширення інфекції, бо це те, на що ми можемо вплинути.
- Вставати не пізніше 9 ранку. Це дисциплінує.
- Фізична активність. Наприклад, робити зранку зарядку, присідати і робити активні вправи. Також експертка рекомендує робити зарядку Цигун. Вона доволі проста, не потрібно сильно фізично напружуватися, але вправляються всі м'язи та внутрішні органи, зокрема легені.
- Активні години 11-13. В цей час батьки працюють, школярі вчаться. Але є ще дошкільнята, а з ними складніше. У цьому разі  батькам потрібно поділити дні, коли вони займають молодших дітей. Наприклад: понеділок, середа - мама; вівторок, четвер - тато, а п’ятниця - по черзі. Більше читайте
- Прогулянка. Гуляти можна всією родиною, або ж для того, щоб відпочив один з партнерів, по одному ходити з дитиною. Це стосується і школярів, хоч підлітків і складніше витягнути гуляти з батьками.
- Тиха година. Час відпочинку для всіх. Якщо це малюки, то вони лягають спати, а для дорослих - це час для себе. Батьки розходяться по різних кімнатах або куточках і займаються своїми справами.
- Знову час працювати. Період з 16 до 17 вважається активним часом для роботи мозку, але у деяких це може бути і пізніше. Ще кілька годин діти вчаться, а дорослі працюють.
- Окремий час, щоб проводити його всім разом. Настільні ігри, активні ігри: з мотузок зробити лабіринт, якщо діти малі - збудувати разом халабуду. Разом малювати - це допоможе краще пізнати один одного. Наприклад, можна малювати один і той самий малюнок мовчки, а потім обговорити, що у кого вийшло. Або малювати за інструкцією: хтось малює малюнок, а потім диктує інструкцію, щоб другий член сім'ї намалював те ж саме. Це заняття допоможе зрозуміти, наскільки налагоджена комунікація між рідними. Цей час добре присвячувати взаємодії всієї родини.
- Знову вільний час для всіх Більше
-Важливо привчати дітей проводити час самостійно та дозволяти їм нічого не робити. Психологиня наголошує, що дітей не потрібно весь час розважати.
- Визначити час, коли діти лягають спати. Кожен день однаково. Наприклад, молодші - о 10-й вечора, старші - трохи пізніше. І коли перші лягають, у дорослих є час на себе.
Режим допоможе впорядкувати день. Із ним легше зберігати спокій та не зриватися на рідних.
Як бути дорослим парам?
Карантин - це час пізнати одне одного знову.
Чоловік/дружина, як і діти, не звикли, що ви весь час вдома, тому це ніби починати все спочатку. Уявіть, що ви тільки знайомитеся, навіть якщо ви 15 років разом - у цей період ви дізнаєтеся своїх партнерів з іншого боку.
акож потрібно бути більш толерантним одне до одного, намагатися все обговорювати.
Якщо партнер вже не витримує напруги, йому потрібно дати можливість піти кудись на кілька годин. Але це має бути взаємно: час для себе потрібен обом партнерам.
Як поводитись з літніми родичами
З бабусями, дідусями та літніми батьками має бути планомірна робота. Потрібно постійно дзвонити і просити їх дотримуватися правил безпеки під час розповсюдження коронавірусної інфекції.
До них треба донести думку, що ви готові подбати про них і що ви переймаєтеся, тому що вони в зоні ризику. Попросити їх не виходити на вулицю. Це передбачає, що ви будете дбати про всі закупи у магазинах та аптеках.
Для них потрібно придбати медичні маски, рукавички, антисептик та препарати, які підтримують імунітет. Вони не обов'язково мають бути хімічними, наприклад: ехінацея, шипшина, холосас, омега-3, вітамін С - все те, що стимулює імунітет. Це покаже родичам всю серйозність ситуації щодо коронавіруса.
Організовувати прогулянки. Приїжджати і виходити гуляти з рідними. Якщо ви мешкаєте далеко одне від одного, то постаратися приїжджати хоча б раз на тиждень. Або просити виходити гуляти самостійно, але не заходити до магазинів та аптек.
Щоб донести до літніх людей небезпеку коронавірусної інфекції, потрібно протягом 10 днів щодня їм телефонувати та розповідати про це. Тоді вони звикнуться з тим, наскільки це важливо. Розповідати про небезпеку потрібно спокійним голосом, щоб вас розуміли.

Знайти заняття. Якщо вміють шити, попросити шити маски для сусідів, придбати матеріали для вишивання, плетіння, столярні інструменти або ж просто привезти книгу та завантажити фільм.

Немає коментарів:

Дописати коментар